Organų donorystė yra įdomi tema – ar tikrai?

Ar organų donorystė yra įdomi tema – vienas pirmųjų šioje tinklalaidėje keliamų klausimų. Internetinės platformos „ir nutiko tai“ kūrėjai Karolina Dačkutė ir Aistis Žekevičius kartu su asociacijos „Gyvastis“ prezidente Aušra Degutyte, tarybos pirmininke Audrone Tutliene ir Kauno skyriaus pirmininke Irma Juodiene diskutuoja apie donorystės stebuklą, jį supančius mitus ir baimes bei dėkingumą, kurį jaučia žmonės, gyvenantys persodintų organų dėka.

 

Pirmosios tinklalaidės įrašymo procesas garso įrašų studijoje.

„Užtenka surengti gerą akciją, parodyti gerą reportažą apie tai, kaip sėkmingai gyvena žmonės po transplantacijų. Ir parodo filmą, serialą, kaip dingsta žmogus dėl organų donorystės. Ir jeigu tas žmogus prieš tai galvojo, kad „Oi, kaip čia gerai, kaip noriu pasikalbėti su artimaisiais, kaip pritariu“, po to serialo, kuris yra fantastinis, visiškai išgalvotas, jis atsisėda ir pagalvoja, „Ne, nebenoriu pritarti, nebenoriu sutikti“, pasakoja Irma.

„Čia tokia sritis, kur medikai gali daryti stebuklus. Medicina pažengusi, medikai aukščiausios kvalifikacijos, bet jeigu visuomenė nepritars donorystei, donorystės ir transplantacijos stebuklo nebus“, savo mintimis dalinasi Audronė.

Ar galime atsiriboti nuo baimių ir pažvelgti į donorystę naujomis akimis? Kodėl taip nepatogu kalbėti šia tema? Kaip vyksta organų donorystės procesas? Kokia turėtų būti valstybinė donorystės politika? Kiekvienas atvirai dalinasi savo įžvalgomis ir padeda naujai pažvelgti į šią temą.

„Kadangi nėra aišku, kas yra kieno donoras, „Gyvastis“ kiekvienais metais organizuoja Žvakučių akciją kiekvienam donorui pagerbti“, pasakoja Aušra, kviesdama visus spalio 12 d. sudalyvauti Žvakučių akcijoje savo mieste.

Pokalbio metu Irma mini filmą „Dovanoju širdį“. Nors filmuose neretai skleidžiami mitai apie donorystę, šis filmas išskirtinis savo tikrumu. Pasakojamos dvi istorijos: tėvų, kurie turi apsispręsti, ar jų sūnus bus donoras, bei moters, laukiančios širdies transplantacijos. Pokalbyje taip pat minimas ir 15min straipsnių ciklas apie organų donorystę „Dalintis gyvenimu“. Labai rekomenduojame pasižiūrėti ir paskaityti!

Laidos vedėjai: Karolina Dačkutė, Aistis Žekevičius
Laidos svečiai: Aušra Degutytė, Audronė Tutlienė, Irma Juodienė
Garso montažas: Karolina Dačkutė
Muzikos autorė: Viltė Žakevičiūtė

 Tinklalaidės taip pat galima klausytis SoundcloudSpotify, Apple iTunes ir YouTube.

Šaltinis: projektas „ir nutiko tai”

 

Leave a Reply