Druska

Didelis dėmesys druskos kiekiui maiste

 

Perteklinis druskos vartojimas didina aukšto kraujo spaudimo ir arterinės hipertenzijos, širdies infarkto, skrandžio vėžio riziką, taip pat kenkia inkstams ir kaulams. Be to, sūrus maistas didina troškulį, taip sukeldamas dar didesnes kančias asmenims, kuriems būtina riboti suvartojamus skysčius. Per didelis druskos kiekis skatina baltymo patekimą į šlapimą (proteinuriją).

Sergantiesiems lėtine inkstų liga rekomenduojama suvaroti ne daugiau nei 5 g druskos per dieną.

Druska arba natrio chloridas sudaryta iš 40 proc. natrio ir 60 proc. chloro. Natris yra žmogaus organizmui būtinas elementas, kadangi palaiko šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, pastovų kraujo tūrį, nervinių impulsų perdavimą bei normalias ląstelių funkcijas. Druska – pagrindinis natrio šaltinis.

Nors natris ir būtinas, bet per didelis jo kiekis itin žalingas sveikatai, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai.

Druskos daugiausiai suvartojama:

  • valgant perdirbtų daug druskos turinčių maisto gaminių (dešrų, sūrių, kumpių, pusgaminių, „greitą maistą“, konservų);
  • dažnai vartojant mažiau druskos turinčių gaminių (duonos ir panašių kepinių);
  • gaminant maistą papildomai įdedant priedų, kurių sudėtyje yra druskos (sultinio kubeliai, prieskoniai su druska) arba prieš jį valgant (sojų padažas, stalo druska). Vis dėlto pagrindinis druskos šaltinis – ne namie beriama druska, bet jau paruoštuose, pirktuose gaminiuose esanti druska. Skaičiuojama, kad su tokiais produktais gaunama apie 80 proc. suvartojamos druskos.

 

Vidutinis druskos kiekis įvairiuose maisto produktuose (g/100 g):

Duona                                     0,88

Fermentinis  sūris                 1.5

Varškės sūris                         0,67

Virtos dešros                         1,86

Šaltai rūkytos dešros           4,16

Šaltai rūkyta žuvis               2,31

Karštai rūkyta žuvis            2,79

Vytinta žuvis                         0,81

 

Patarimai, kaip sumažinti druskos kiekį maiste

  • Rinkitės gaminius su mažesniu druskos kiekiu, tam reikia skaityti etiketes. Pavyzdžiui, duonoje druskos kiekis svyruoja nuo 0,7 iki 1,7 g/100 g;
  • Rinkitės rakto skylutės ženklu pažymėtus gaminius;
  • Venkite sūrių užkandžių ir gaminių (traškučių, perdirbtos mėsos, kai kurių sūrių);
  • Nelaikykite druskinės ant stalo, nesūdykite maisto jo neparagavę;
  • Vartokite produktus, turinčius daug kalio. Kalis veikia priešingai natriui, padėdamas atplaiduoti kraujagysles, padėdamas pasišalinti druskos pertekliui ir mažindamas kraujo spaudimą. Kalio gausu pomidoruose, bananuose, bulvėse, pupelėse, džiovintuose vaisiuose, avokaduose, kituose vaisiuose ir daržovėse. Šis būdas netinka, kai reikia laikytis mažai kalio turinčios dietos;
  • Dažnai druskos suvartojimą mažinti vengiama teigiant, kad maistas bus beskonis. Jei esate įpratę valgyti sūriai ir druskos kiekį sumažinsite staigiai, maistas kurį laiką tikrai gali būti gana prėskas, ne toks skanus kaip iki tol. Laimei, mūsų liežuviuose esantys skonio receptoriai per porą savaičių atsigauna ir pradeda jausti tikrąjį maisto skonį;
  • Ribokite raugintas daržoves, nes jas ruošiant naudojama daug druskos;
  • Pirkdami konservuotas daržoves, rinkitės be pridėtinės druskos;
  • Naudokite įvairias žoleles ir jų mišinius, suteikiančius naujus, malonius skonius. Išbandykite česnakų miltelius;
  • Jei recepte, pagal kurį gaminate patiekalą, nurodyti daug druskos turintys ingredientai (fermentinis sūris, kumpis) ir druska, jos nebedėkite – skoniui suteikti tikrai pakaks ingredientuose esančios druskos.